De Europese Unie en Turkije gaan samen de vluchtelingencrisis aanpakken. De regeringsleiders en staatshoofden van de 28 EU-landen hebben het vrijdagochtend voorbereide compromis goedgekeurd. Dat maakte de Finse premier Juha Sipilä op Twitter bekend.
De deal behelst onder meer dat migranten die aankomen op Griekse eilanden worden teruggestuurd naar Turkije. Dat zou zondag van start moeten gaan, om zo smokkelaars te beletten voor veel geld migranten te werven om over te zetten naar Europa. Europese landen gaan Syrische vluchtelingen uit Turkse kampen opnemen.
Het compromis werd voorbereid met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Premier Mark Rutte was in zijn rol als tijdelijk voorzitter van de EU ook een van de onderhandelaars.
Turkse premier schuift snel aan
Niets lijkt een definitieve bezegeling meer in de weg te staan. Naar verwachting zal de Turkse premier snel aanschuiven om alles officieel te maken.
Om tot een akkoord te komen moesten er nog veel (juridische) knopen worden doorgehakt. Zo is onder meer expliciet gemaakt in de tekst dat alle migranten een individuele toets krijgen zoals voorzien is in internationaal recht.
Er zal een hele operatie opgetuigd moeten worden op de Griekse eilanden om de asielaanvraag van migranten versneld te verwerken voordat ze worden teruggestuurd naar Turkije. Daar moeten onder meer asielexperts, tolken en rechters voor worden gemobiliseerd.
Ook Cypriotische bezwaren over het openen van 'beleidshoofdstukken' over toetreding zijn weggenomen. Op korte termijn zal alleen een politiek niet-gevoelig hoofdstuk worden opgestart.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl